Beklager, registreringen ble avsluttet.

Välkommen till Edsåsdalen i Jämtland 24-25 september 2022 för att tillsammans med fiollärarna Kjell-Erik Eriksson och Marit Vestrum samt dansläraren Beret Bertilsdotter, utforska och levandegöra låtar ur Olof Pehrson Sandströms handskrivna notbok från 1850-talet.


  • Dato: 23.09.2022 18:00 - 24.09.2022 16:00
  • Sted Edsås (Kart)

Pris: kr500

Beskrivelse

Frostviken är Jämtlands nordligaste socken och gränsar i väster mot Lierne i Norge. En stark kulturell samhörighet har alltid funnits mellan Frostviken i Sverige och Lierne i Norge. De första nybyggarna i Frostviken kom från Lierne i Norge på 1740-talet. Olof växte upp som nybyggarson i en tuff fjällmiljö. Hans far Pehr kom till Frostviken som nybyggare från Kvelia i Norge. Fadern ansåg inte unge Olof vara stark nog för att överta gården och därför fick Olof gå som lärling hos silversmeden, urmakaren och kusinen Lars Jörum i Grong. Det är mycket troligt att det var där Olof lärde sig konsten att skriva noter. Musiken består av valser, marscher, galopader, engelskdanser polsdanser och mazurkor. Efter att Olof på ålderns höst och av religiösa skäl gjort sig av med fiolen, slutade han spela. Noterna hittades efter hans död och skänktes till Jämtland läns museum där de bevaras idag.

Parallellt med spelkursen får du prova på danssteg, dokumenterade i gränsområdet, som passar in i låtarnas flyt och puls. Vad gäller danstraditionen i området finns gammaldansen inklusive hambo, dokumenterad i några filmer både på svenska och norska sidan. De visar på stor samstämmighet vad gäller dansernas stil och stegkombinationer. En polska, Norskleitjen,  finns dokumenterad i materialet efter Ernst Grip, Föllinge som såg denna dans vid gränsen i Hotagen under sin tid som soldat i början av 1940-talet. Även en pols finns dokumenterad från Overhalla i närheten av Grong .

Vår förhoppning med att ta Notboksprojektet till Jämtland / Frostvikenär att låtarna ska få liv igen och åter få spelas och glädja både spelmän och dansare. Även att lyfta Lierne och Frostviken som ett gemensamt traditionsområde inom folkmusiken och dansen.

Lärare och lektionspass: Kjell-Erik Eriksson håller i spelkursen och Beret Bertilsdotter med Marit Westrum som dansspelman håller i danskursen. Varje lektionspass är ca 75 min och halva gruppen dansar medans den andra halvan spelar.

Förkunskaper: Du som vill gå denna kurs bör alltså vara förtrogen med ditt instrument  och gehörsspel såväl som att vara förtrogen med att röra dig till musik och att dansa i par.

Kurstider: Lördag 24 sept kl 9.30 – 16.30 med avbrott för lunch och fika. Söndag 25 sept kl 10.00 – 15.30 med avbrott för lunch.
Kurslokal: Bylogen i Edsåsdalen
Antal kursdeltagare: 24 st
Kursavgift: 500 kr

Kurset er en del av Nordic Soundscape. Les mer om Nordic Soundscape her.