Beklager, registreringen ble avsluttet.

Som ansatt i prosjektet Arkivfirmidling Trøndelag ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans, medvirker jeg i forestillingen - Arkivdansekonsert: "med hjertet i rørospolsen!" under Folkelarm 2023. Velkommen til arkivdansekonsert med påfølgende paneldebatt på Hovedscenen.


  • Dato: 17.11.2023 12:30 - 17.11.2023 15:00
  • Sted Riksscenen, Schous Kulturbryggeri, Trondheimsveien 2T (Kart)

Beskrivelse

Scene: Hovedscenen
Dato: 17.11
Tid: 12.30 - 15.00

Kom og opplev mangfoldet og «godfølelsen» i polstradisjonen i rørosområdet. I forestillinga "Med hjertet i rørospolsen – en arkivdansekonsert", blir du dratt inn i Torill Jørgensen, Rolf Feragen og Magne Haugom sin verden med spell og dans. Siri Mæland og Marit Vestrum viser i tillegg unike arkivopptak fra Rørosområdet og drar i gang spennende samtaler med utøverne om oppveksten i Røros og Brekken, og om hvorfor de ble hekta på å danse og spelle pols. 

Ideen ble utviklet i 2021 i et samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Sff), prosjektene Museene danser og Arkivformidling Trøndelag, TrondheimFOLK og Folkemusikkarkivet for rørosområdet med tradisjonsmusikere og -dansere fra Røros og Brekken. Målet var å forme og teste ut et nytt forsknings- og formidlingskonsept.  

Medvirkende: 
Torill Jørgensen – dans (Røros) 
Rolf Feragen – dans og trekkspell (Brekken) 
Magne Haugom – fele (Brekken) 
Siri Mæland – folkedansforsker ved Norsk senter folkemusikk og folkedans 
Marit Vestrum – Arkivformidler for Trøndelag ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans 

Paneldebatt 
Etter å ha sett Arkivdansekonserten på scena, er det tid for å diskutere hva dette kan bidra med av muligheter til å bruke arkivmaterialet og historiefortelling på scenen i profesjonelle folkemusikk- og folkedansproduksjoner. Vi skal diskutere hvordan arbeid med arkivmateriale både kan ha en viktig bruksverdi for lokalmiljøet innen vern og videreføring av levende kulturarv, og bruksverdi som underholdning på scena. I mellomrommet ligger gullet! 

Hvordan kan folkemusikk- og folkedansformidling smelte sammen i én og samme forestilling? I arkivdansekonserten tar vi utgangspunkt i tradisjonsbærerne, hvor vi blir invitert til å høre de personlige historiene deres. Kan vi jobbe med å åpne publikums øyne for verdien folkemusikken og folkedansen har ved å formidle traderingsmetoden, hvordan de har lært av sine læremestre, inn i en konsertform?  

Det blir samtale mellom en produsent, et par forskere, en tradisjonsbærer fra Røros og en profesjonell musiker. 

Arrangør: Noregs Ungdomslag, Norsk senter for folkemusikk og folkedans og FolkOrg 

Noregs Ungdomslag

Norsk senter for folkemusikk og folkedans

FolkOrg