Folkemusikksamlinga i Nord-Trøndelag

Høsten 1997 var Marit Vestrum iniativtaker og prosjektleder for et innsamlingsprosjekt av tradisjonsmusikk i Nord-Trøndelag. Bak prosjektet var ei styringsgruppe med representanter fra Trøndelag Folkemusikklag, Inntrøndelag Ungdomssamlag, Naumdøla ungdomslag, Spellmannslaget i BUL Steinkjer og Levanger spellmannslag. Nord-Trøndelag Musikkråd ved Per Dagfinn Eriksen sørga for avgjørende veiledning og kontorplass for en den gangen ung prosjektleder i Musikkens hus på Levanger.

Etter noen år (2002) ble samlinga flytta til det som den gang het Høyskolen i Nord-Trøndelag, og Einar Olav Larsen ble hyrt inn for å digitalisere og registrere lyd-materiale. Tidligere hadde Svein Kåre Haugen registrert store mengder notemateriale i et Access-program laga av Arild Plassen og Gunn Brønbo Plassen.

Under innsamlingsprosjektet var det flere som samla inn og gjorde opptak og intervju. I tillegg til Marit Vestrum gjorde også Ann Helen Brønbo Plassen og Magnhild Vikan et større innsamlingprosjekt i Steinkjer kommune. Mange hadde også gjort store innsamlinger tidligere som prosjektet fikk kopiert. Eksempler på det er Edgard Heringstad fra Meråker og Stjørdal, Øyvind Kjesrud i Overhalla, Oddbjørn Øgstad fra Verdal og Charles Karlsen fra Steinkjer.

Etter stillstand i flere år, ble samlinga, med støtte fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Hilmarstiftinga, i 2018 etablert som organisasjon. Trøndelag Folkemusikklag, Inntrøndelag Ungdomssamlag, Naumdøla ungdomslag, Spellmannslaget i BUL Steinkjer og Levanger spellmannslag ble de første medlemmerslagene, med et styre på 3 personer med Marit Vestrum som styreleder, Trygve Skavhaug, og Line Thorsen Bratli, leder for Norsk Musikkråd Trøndelag som styremedlemmer. Samlinga ble deponert til Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim, og det ble satt i gang et digitaliseringprosjekt hvor Marit Vestrum var ansatt som prosjektleder. Digitaliseringsprosjektet ble avlsuttet vinteren 2020.

Høsten 2021 startet vi opp et registreringsprosjekt hvor Ranveig Aas er ansatt som prosjektleder og Trygve Skavhaug som frivillig.

FSNT er med i representanskapet til Norsk senter for folkemusikk og folkedans, og er sitter i styringsgruppa for Arkivformidling Trøndelag.