06 Jan
06Jan

NT folk er ei nyetablert gruppe som spiller nordtrøndersk folkemusikk med fele og band. 17. desember ga de ut plata Heimklang med folkemusikkskatter fra Meråker, Levanger, Verdal, Steinkjer, Snåsa og Grong. Det meste av repertoaret er ikke er spilt inn eller gitt ut tidligere. Plata har fått navnet Heimklang både fordi tre av musikerne har vokst opp i Nord-Trøndelag, og at musikken er spilt inn i musikernes heimestudioer.

Innspillingene er resultat av koronapandemien. Bassist Magne Vestrum fra Levanger tok initiativ til prosjektet våren 2020 da samfunnet var stengt ned og musikerne satt heime. Når plata nå gis ut nesten 2 år senere, og samfunnet på nytt er stengt ned, må man virkelig kunne kalle den en korona-plate. Med seg har han et sterkt lag med gitarist Bendik Lund Haanshus fra Inderøy og trommis Pål Hausken fra Rennesøy i Stavanger. På fele er storesøster Marit Vestrum, også fra Levanger. I tillegg er en av Nordmøres beste folkesangere Unni Boksasp med på «Ane Kløvjans kauk og Bringsen». 

Plata består av ni låter hentet fra Helge Dillans notebøker «Folkemusikk fra Trøndelag», Folkemusikksamlinga i Nord-Trøndelag og arkivet ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Polsdans, vals, reinlender, polka og en salmetone framføres med en blanding av tradisjonelt slåttespell og eksperimentelle arrangement som setter et moderne preg på det helhetlige uttrykket. 

«Ane Kløvjans kauk og Bringsen» har fått sin egen musikkvideo som kan ses på her.  Her presenteres musikk fra heimbygda til Magne og Marit, Okkenhaug i Levanger. Ane Kløvjan var budeie på Kløvibustan på Frolfjellet, og nabo og felespellmann Martin Lauvhaug spilte inn kauken til Liv Venås på 1970-tallet. Polsdansen «Bringsen» ble nedtegna av komponisten Paul Okkenhaug, slik far hans Fredrik lærte den av spellemannen Ola P. Brannhaug. Ola var etterkommer av ei slekt som ble kalt «Brings», trolig fordi de kom fra Bringsåsen i Vera i Verdal. Paul Okkenhaug gjorde «Bringsen» kjent i verket «Tonar frå Trøndelag». Videoen viser vakre sommerbilder fra Brannhaugen hvor Ola P. Brannhaug bodde, Tørkhuset på gården Okkenhaug øvre hvor Paul Okkenhaug satt og komponerte, setra Kløvibustan hvor Ane Kjøvjan arbeidet som budeie, og Sakshaug gamle kirke. 

Plata kan strømmes her:
Deezer: https://www.deezer.com/album/278326532
iTunes: https://itunes.apple.com/album/id/1599098691
Spotify: https://open.spotify.com/album/3paOocBj381KtDFzdCqICW... Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kckKPXo3_fKfLGU-KdDC5pivMqUVGelgwKommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.